De gezondheidsvoordelen van chocolade

Chocolade is een ongelooflijk veelzijdig voedingsmiddel en het is ook een van de lekkerste voedingsmiddelen die je kunt eten! Chocolade is in wezen een zoete bereiding van gedroogde en fijngemalen cacaobonen, die wordt verwerkt tot een gladde, vloeibare of vaste pasta, die ook als smaakingrediënt aan andere voedingsmiddelen kan worden toegevoegd.

Tegenwoordig komt chocolade in allerlei vormen voor, waaronder candybars, drankjes, koekjes, chocolaatjes, enzovoort. Maar het meest populaire chocoladevoedsel is waarschijnlijk pure chocolade, omdat het het meest wordt gebruikt om dit product te produceren, en de cacaobonen die worden gebruikt om ze te maken, bevatten de hoogste concentratie aan antioxidanten. Pure chocolade bevat veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder flavonoïden, catechines, fenolen en arginine.

Hoewel chocoladeconsumptie over de hele wereld een gangbare traditie is, zijn veel mensen nog steeds niet zeker van de gezondheidsvoordelen van deze zoete lekkernij. Het is bijvoorbeeld bekend dat het het risico op hartaandoeningen, kanker, hoog cholesterol en zelfs sommige vormen van depressie verlaagt. Mensen krijgen echter niet altijd de juiste hoeveelheid antioxidanten binnen in hun voeding. Dus als je het beste uit je chocoladeverbruik wilt halen, is het belangrijk om een ​​hoge dosis pure chocolade te consumeren.

De antioxidanten in pure chocolade zijn erg krachtig en helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, dit zijn moleculen die de cellen van je lichaam kunnen beschadigen. Vrije radicalen zijn een belangrijke oorzaak van chronische ziekten, zoals hartaandoeningen en kanker, dus ze kunnen worden voorkomen door de consumptie van antioxidanten. Donkere chocolade bevat een aanzienlijke hoeveelheid flavonoïden, en dit is een groep antioxidanten die quercetine (ook bekend als acesulfaam-kre-chinon), aldehyden, anthocyanen, procyanidines, fenolen en chinonen bevatten. Flavonoïden helpen celbeschadiging door vrije radicalen te voorkomen en helpen de kans op ontstekingen in ons lichaam te verkleinen. Ze blijken ook krachtige antioxidanten te zijn en ze helpen radicalen uit bloedvaten te verwijderen en celmutatie in het DNA te voorkomen.

Antioxidanten helpen de vrije radicalen te elimineren, maar voorkomen ook dat andere moleculen, zoals koolmonoxide en stikstofdioxide, worden geproduceerd. Deze moleculen binden zich vervolgens aan andere moleculen in ons lichaam, waaronder eiwitten, lipiden en DNA, en leiden tot celdood en cellulaire achteruitgang. Antioxidanten helpen ook om de cellulaire productie en de functie van zuurstofdragers te verhogen. in onze cellen, en dus verbeteren ze het behoud van een gezonde rode bloedcirculatie.

Antioxidanten kunnen ook helpen om celbeschadiging door gifstoffen en vrije radicalen in je lichaam te voorkomen, omdat ze onze cellen beschermen tegen deze schadelijke stoffen. Het is bewezen dat antioxidanten gezonde cellen en een gezond celmetabolisme bevorderen en schadelijke vrije radicalen in ons lichaam doden.

Een grote studie onder oudere volwassenen wees uit dat het dagelijks eten van chocolade daadwerkelijk het ontstaan ​​van hart- en vaatziekten helpt voorkomen, zelfs als het wordt ingenomen met een gezond dieet en lichaamsbeweging. Hartaandoeningen en beroertes zijn twee van de belangrijkste doodsoorzaken bij oudere volwassenen, en antioxidanten in uw dieet, vooral die rijk aan flavonoïden, kunnen deze risico's verlagen. Een studie van Harvard wees uit dat cacaoflavonoïden bijzonder effectief zijn bij het voorkomen van hartaandoeningen.

Maar hoe zit het met afvallen? Veel mensen zijn verrast om te horen dat chocolade eigenlijk een krachtige bron van gezondheid van het hart is. Volgens een onderzoek naar de consumptie van chocolade kan chocoladeconsumptie zelfs het risico verminderen van het ontwikkelen van verschillende ernstige aandoeningen die verband houden met veroudering, zoals hoge bloeddruk en coronaire hartziekte. Hoewel velen van ons denken dat chocolade in de eerste plaats een bron van "energie" is, is er meer in dit levensmiddel dan dat ons een verzadigd gevoel geeft.

Chocolade